Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Wan Hazel Tutorial

Thursday, August 11, 2011

akusebagai seorang GURU ? boleh ke aku jadi guru ?

Assalamualaikum semua , salam sejahtera and salam blogger untuk semua sekali . ok tajuk kali ni TIADA kene mengene dengan cita cita mira ok ? mira nak jadi guru ? boleh ke ? layak ke ? boleh or layak tu hanya orang yang berpengalaman je la yang boleh menilai mira ni :) macam yang korang semua tahu , mira terlibat dengan TUTOR MUDA , ok , tutor ni like cikgu but bukan cikgu , ha ! pelik kan mira nie , kejap cakap macam cikgu kejap cakap tak , mane satu nie mira ! sabar , jangan hangen dulu , tutor ni tugasnye , HANYA membimbing dan membantu pelajar pelajar lain , so , nak dipendekkan cerita , tadi sewaktu tengah syiook belajar addmath ( seronok ke ? ) tetiba datang la cikgu rashidah yang comel comel tu nak jumpa dengan semua tutor , so , dye cakap , ok , sila baca dengan nada serious ok ? " esok masa bacaan yasin , kamu semua naik atas ke library , dan kamu akan ada one to one tutor , faham semua ? " perghh ! masa dapat tau ni , terus soalan ni keluar dari mulut , " subjek apa yang kitorang akan ajar ? " , and jawapan yang kitorang dapat is , subjek BM dahulu , so , start esok , bermulanya tugas tutor tutor muda senior :) perassan mira ? tak sabar sangat ! ( sumpah mira tipu kali ni ) perassan mira takut sangat , bukan apa , tutee kitorang terdiri daripada pelajar pelajar yang GAGAL dalam subjek BM , owh tidak , macam mane nak handel mereka mereka ye ? any idea pleasssseee  ( sambil buat muka mintak kaki )
sebenarnya , mira dah jadi tutor untuk kawan kawan mira kat dalam kelas , Alhamdulillah , diorang boleh ikut dengan cara mira , and Alhamdulillah jugak , mira dah baik dengan orang yang mira pernah ade konflik dulu dengan secara tak sengaja ( kawan 1 kelas ) , mungkin kat sini Allah nak tunjuk yang tiada guna kita saling bargaduha dalam satu kumpulan , so , terima kasih ya Allah :) tak lupa jugak dekat pembenci pembenci mira , pengutuk pengutuk mira , and semua la , terima kasih kerana BAGI PAHALA KORANG SECARA PERCUMA DEKAT MIRA :) , ramai orang tanya macam ni kat mira " kenapa kau tak balas je apa yang diorang buat kat kau ? " jawapan mira senang je , mira bukan sesiapa untuk beri hukuman kepada diorang , biarlah Allah yang bagi balasan setimpal untuk mereka mereka yang tak reti hormat bulan mulia ni , and mira hanya mampu berdoa je , dan , untuk pengetahuan semua , bukan setiap doa kita dimakbulkan , dan bukan senang untuk doa kita termakbul , tak semestinya kita doa pagi ni , petang nanti doa kita termakbul , ini kerana , doa kita akan disanpaikan dekat Allah setiap kali malaikat buat pertukaran shif ( malaikat pun ada shif ) iaitu waktu subuh and waktu asar , so , jika nak doa dimakbulkan , doa la hari hari ye , rasa nye , sampai sini dulu la mira membebel dah penat nie ( sebenarnya nak kene ready bahan tok tutor ) doakan mira berjaya esok ye ? terima kasih semua , owh ye , kalau ada salah dalam penulisan mira ni , harap maaf ye :)


terima kasih membaca , komen pulak jom ?

1 00 cucu kene bebel:

orangkedahkita said...

mengajar or memberi tunjuk ajar adalah tugas yang perlukan komitment yang tinggi. tambah2 mengajar seseorang yang terdiri dari golongan org yg gagal dan slow learner. satu je saya dapat cakap, keikhlasan mengajar and kesabaran kita mengajar. jgn marah lau pelajar tu tak leh jawab, tpi tanya balik kenapa dia mcmtu. mesti ade sebab. selamat mencuba.. *pengalaman mengajar budak2 klas belakang, alhamdulillah, baru2 ni dengan kate ada yang berjaya dalam peperiksaan. walaupun percubaan, kita rasa sagat happy*

© MIRAHASHIME ♥