Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Wan Hazel Tutorial

Thursday, July 28, 2011

bertudung vs tidak bertudung

Assalammualaikum semua , salam sejahtera , kali ni tiada entry luahan perasaan ok ? ye la , mana taknye , kalau memekak kat blog je , sampai kiamat tak habis , so , kita face to face je la :) cuma kali ni mira nak pakai cara paling "sulit" untuk teettt ! heee , cuba tengok tajuk kali ni , ok , MAYBE , isu ni agak sensitif bagi sesetengah orang tapi rasa nya tak salah kalau mira buat entry tentang ni :) ok , memang sekarang ni ramai yang tak bertudung , even mira sendiri ada kawan yang tak bertudung , tapi , mira dah lakukan tanggungjawab mira dengan nasihat dye supaya memakai tudung , sebenarnye , mira tertarik nak buat entry ni sebab masa mira tengah blogwalking tadi , mira terjumpa satu entry ni , sangat sangat best , mira suke sangat , nak tahu apa ? nie la dye , dia letak kan gambar ni di entry dye :)
see ? mira sokong sangat cara muslimah tu , bukan apa , lagipun pakai tudung ni , banyak kebaikan , nak tau apa ? jom tengok ni :) 


(✿◠‿◠) Tuntutan agama

●❤● Putri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. “Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.
Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?*Rasulullah menjawab, “Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan mahramnya.

*•.¸¸.•**•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥

(✿◠‿◠) Mengurangkan dosa

●❤● Sehelai rambut yang diperlihat kepada seorang lelaki, satu dosa anda dapat. Kalau sehelai rambut sengaja diperlihat kepada 10 lelaki maka 10 dosa anda dapat. Tahukah berapa ribu helai rambut anda? dan tahukah berapa ribu lelaki yang anda hadapi setiap hari?.

*•.¸¸.•**•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥

(✿◠‿◠) Lebih pintar dan tenang

●❤● Kepala yang dilindungi tudung akan lebih selesa, cuaca panas dapat dilindungi melalui pemakaian tudung. Kepala yang sihat dan selesa akan mendorong kelancaran perjalanan darah di otak, otak akan dapat berfikir dengan cepat dan baik.

*•.¸¸.•**•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥

(✿◠‿◠) Tidak membazir

●❤●Tidak perlu pening-pening kepala membazirkan masa nak luruskan rambut, warnakan rambut dan membazirkan wang membeli shampu, pewarna rambut yang mahal atau pergi ke salun.

*•.¸¸.•**•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥

(✿◠‿◠) Lebih sopan dan manis

●❤● Lebih 98% lelaki mengakui wanita bertudung nampak lebih sopan dan manis. (Jadi wanita2 nie ada value added sebenarnya)

*•.¸¸.•**•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥

(✿◠‿◠) Rambut lebih tahan lama dan sihat

●❤● Fakta: Rambut yang terdedah kepada sinaran UV akan merosakkan rambut. Walaupun anda memakai syampu pelindung, hakikatnya syampoo itu sendiri mengandungi bahan kimia yang merosakkan.

*•.¸¸.•**•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥

(✿◠‿◠) Menjadikan diri anda “Mahal”

●❤● Kebanyakan lelaki berpendapat bahawa wanita bertudung ibarat buah epal yang sedang masak ranum di pokok tetapi sukar dicapai kerana kedudukannya yang tinggi di puncak pokok berbanding epal-epal lain.

*•.¸¸.•**•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥

(✿◠‿◠) Lebih dihormati

●❤● Wanita bertudung lebih dihormati ramai, setiap tutur katanya menjadi panduan dan kesopanan serta sifat merendah diri menjadikan anda begitu dikagumi..


tu antara 8 sebab munasabah jika kita bertudung , lagi satu , sekarang ni perasan , ramai sangat orang yang pakai tudung di sekolah , tetapi jika keluar dengan kawan kawan , tudung entah ke mana , tu pon salah , memang la awak cakap awak pakai tudung , tapi kalau setakat kat sekolah tapi gambar mukabuku tayang rambut sana sini tak guna jugak awak oi , so , cuba korang perhatikan gambar ni betul betul , ni la ibaratnye jika kita tidak memakai tudung :)
tengok je lolipop ni , yang tidak bertutup akan diserbu lalat tapi yang bertudung pulak , selamat tanpa lalat :) begini la contohnya , so , kat sini , mira nak cakap yang mira BANGGA BERTUDUNG , kepada yang dah bertudung tu , jom kita ramai ramai menambahkan lagi pahala kita dengan mengajak yang lain pula :) 
pesan atok , 
 memang la mira bukan sesiapa yang korang perlu dengar ajakan mira ni , tapi , seperti kata muslimah tadi , DAKWAH ITU WAJIB :) renung renung kan la ye :) 



terima kasih membaca , komen pulak jom ?

5 00 cucu kene bebel:

RARA aihara said...

setuju sangat wak...
komen2 itu semua teguran berhemah dan bernas..=)

Alynn said...

i agree :D . Boleh saya minta izin nak copy benda ni ? letak akt blog jugak . Jadi kawan kawan yang tak bertudung tu boleh jadikan pengajaran untuk mereka bertudung kann ? -Alyn-

UM@!R@H said...

btul2..bole tak nk copy ltak kt blog ?

MY BLOGGER said...

hoho ske owg bertudung ^_^ nmpk ag cantik

© MIRAHASHIME ♥