Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Wan Hazel Tutorial

Wednesday, June 29, 2011

Tergerak hati nak tegur

assalamualaikum semua , tajuk kali ni agak -agak korang ada yang SENTAP macam dalam nota mira kat facebook tu tak ? hehehe , kalau ada pon , macam mira kesah kan ? ok la , straight to the point ok ? sebenarnya mira perasan sekarang ni dah makin ramai yang mula berjinak - jinak dengan dunia blog , bagus la macam tu , sikit pon mira tak halang , tapi ada beberapa benda yang mira nak bagitahu kat korang nie , mira bagitahu ni pon sebab mira sendiri sebagai pembaca , mira yakin , korang mesti selalu dengar orang cakap yang kalau kita nak blog kita dikenali ramai , kita kene pandai tarik pembaca , hari ni , mira nak bagi tahu beberapa perkara yang membuatkan pembaca lari dari masuk blog korang semua , sebelum itu , ni cuma kesalahan biasa yang dilakukan ye , so , nanti mira akan tunjuk lagi kesalahan yang sering dibuat :)



1 . penyambut tetamu

macam korang semua tahu , sekarang ni ramai betul suka pakai bende alah ni , mira pon dulu ada pakai , tapi lepas pikir - pikir balik , bende macam ni menyusahkan pembaca kita je , ye la , kalau dia bukak banyak - banyak blog  , dah payah nak tekan ok kat setiap tab , ye dok ?


2 . penggunaan lagu 
mesti korang pelik kan , tak kan la letak lagu kat dalam blog pon tak boleh ? bukan tak boleh , boleh tu boleh , tapi lebih bagus kalau letak lagu yang boleh stop and play , yang macam youtube punye tu , tu lagi bagus , nak tahu kenapa ? kalau la korang bukak 10 blog sekali gus , semua nye pakai lagu automatic punya , tak ke dah macam lagu merapu bunyinye ? so , sesiapa yang pakai lagu automatic tu , tukar - tukar la ye untuk memudahkan orang blogwalking di blog anda :)


3 . jenis font
haaa ! dalam banyak - banyak perkara , font ni la benda yang paling penting , mana tak nye , kalau font susah nak baca , kan dah bagi masalah kat pembaca kita , nanti tak pasal - pasal pembaca keluar dari blog kita , korang jugak tak nak bende nie berlaku kan ? macam ada satu blog yang mira masuk ni , actually ni blog budak sekolah mira , blog ok  BUT tulisan dye , kalah tulisan cakar ayam , dah la susah nak baca , lepas tu pemilihan colour tak sesuai langsung , cuba korang bayangkan , dah la tulisan tunggan terbalik , kaler PINK pulak tu , kecik lagi , tak ke susah kan para pembaca ? so , bagi yang berkenaan tu , sila - sila la tukar ye ? kalau dok , jangan marah kitorang kalau tak dok sape yang nak datang jengah :)


mira rase ni dulu la yang mira nak tegur , bukan niat ingin menunjuk -nunjuk , cuma , ingin bantu korang dapat kan lebih pembaca je , hehe , eh , mira nie , tegur orang pandai , agak - agak blog mira ok tak ? hehe , ok la , salam semua ~
terima kasih membaca , komen pulak jom ?

2 00 cucu kene bebel:

LittLeMyRashMaLLoW said...

betul tue mira....
lagi 1 yg tak best bila nak komen ada word noti...
cm xrajin nk wat word tue...
pastue trus blah....xkomen...hehe~

najihah sahami said...

hehe..setuju tu mira~

© MIRAHASHIME ♥