Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Wan Hazel Tutorial

Wednesday, February 2, 2011

tutorial buton like facebook

salam semua..
hari ni atok bukak la FS atok..
and ade adek nie yang menanyakan macam mane nak buat button like facebook tu..
jadi tak salah kan kalau atok aja?



bagi yang tak tahu..
macam tu la yang adek tu nak..
ok..
mari kita mulakan kelas kayh?



JANGAN LUPA TICK KOTAK EXPAND WIDGET TEMPLATS

langkah 3
Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci F3. Seterusnya taip atau paste kod <div class='post-header-line-1'/> pada kotak Find dan seterusnya, klik Find. Jika kod tersebut tiada, anda boleh menggantikannya kod <div class='post-header-line-1'> atau <data:post.body/>

langkah 4
Salin kod biru di bawah dan paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <div class='post-header-line-1'/> atau <div class='post-header-line-1'> atau <data:post.body/>

p/s: Anda boleh menukar saiz button dengan mengedit width dan height pada kod di bawah.

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=450&amp;height=80&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:80px'/>
akhir sekali..
jangan lupe klik preview ok?
if x de pape..
save !
gud luck semua...

terima kasih membaca , komen pulak jom ?

1 00 cucu kene bebel:

ieyla said...

thanx for the tutorial ;)

© MIRAHASHIME ♥